Home bel
logo
Medisch Centrum Dudokpark
Hoge Naarderweg 3c Hilversum
T 035 - 624 52 96  |  info@ivoren-toren.nl

Bijna elk tandpastamerk heeft een whiteningvariant. De meeste tandpasta’s zouden een intense of natuurlijk wit gebit geven. Maar werkt zo’n pasta ook?

Antwoord
Cor van Loveren, hoogleraar preventieve tandheelkunde aan ACTA, heeft het antwoord: “De kleur van koffie, thee en rode wijn gaan vastzitten aan speekseleiwitten die tandplak vormen. De verkleurde laag kun je wegpoetsen, maar de kleur van het onderliggende tandbeen wordt er niet door beïnvloed. Door het schoner poetsen, kunnen de tanden witter lijken”. Er zijn verschillende middelen die in tandpasta’s verwerkt kunnen worden.

Schuurmiddel
In whiteningtandpasta’s zit een soort schuurmiddel, die een specifieke reinigende werking heeft. “Dit schuurmiddel bevat enzymen die het eiwitlaagje afbreekt, waardoor het gemakkelijker weggepoetst kan worden” legt Van Loveren uit.

Covarineblauw
Daarnaast is er ook een optische methode met de kleurstof covarineblauw. “Covarineblauw voegt blauwtinten toe aan de bruin- en geeltinten van het gebit waardoor tanden witter lijken”.

Antitandsteenpasta
Van Loveren legt ook uit hoe antitandsteenpasta kan bijdragen aan wittere tanden: “Fosfaten vormen het hoofdbestanddeel van sommige antitandsteenpasta’s die een chemische verbinding aangaan met de tandsteen waardoor kleurstoffen minder goed aan de tanden kunnen hechten”.

“Bleektandpasta’s” bestaan niet
“Bleken van tanden werkt alleen met waterstofperoxide en dat zit niet in de tandpasta’s die beschikbaar zijn op de Nederlandse markt” zegt de hoogleraar.

Conclusie
Van Loveren concludeert: “Alle fabrikanten kiezen een eigen middel. Het een werkt niet beter dan het andere, wittere tanden zijn uiteindelijk vooral een kwestie van goed poetsen en voornamelijk afhankelijk van de natuurlijk kleur van je tanden”.

06-08-2015
menu Maak een website met Websitemachine