Tandheelkunde terug in het basispakket?

Sinds de tandheelkunde in 2006 uit het basispakket is gehaald, moeten volwassenen de kosten voor de tandheelkundige zorg volledig zelf dragen. Albert Feilzer, decaan van Acta, de gezamenlijke tandheelkundige opleiding van de UvA en de VU, pleit voor een terugkeer van mondzorg in het basispakket.
Bij de tandheelkunde-faculteit, waarvan ik decaan ben, zie ik helaas de gevolgen van die ingreep. De gebitten van onze nieuwe patiënten staan er tegenwoordig veel slechter voor dan een paar jaar geleden en steeds vaker kan men de behandeling niet betalen. En dan bieden wij, als onderwijsinstelling, nog lagere prijzen voor de door onze studenten geleverde tandheelkundige zorg.

 
En dit geldt niet alleen voor de gebitten van volwassenen. Ook jonge kinderen kampen met de gevolgen van de veranderingen. Een kind komt nooit alleen naar de tandarts. Als de ouders vanwege de kosten de tandarts liever niet bezoeken, dan komen de kinderen steeds vaker óók niet meer bij de tandarts. 

Het gevolg is dat deze kinderen preventie mislopen en steeds vaker voor gaatjes behandeld moeten worden en in toenemende mate zelfs voor ernstiger gebitsproblemen.

Tweedeling is daarmee helaas het gevolg: aan de ene kant de mensen die tandheelkundige zorg kunnen betalen en aan de andere kant de mensen die dat niet kunnen, met een slechte mondgezondheid tot gevolg.

Mondgezondheid
De tandheelkunde is op het gebied van preventie al decennia het voorbeeld voor de algehele geneeskunde. Vooral het poetsen met fluoridetandpasta en de halfjaarlijkse controles door mondzorgprofessionals hebben de mondgezondheid van de naoorlogse generatie Nederlanders enorm verbeterd. Maar nu die tandartsbezoeken niet voor iedereen meer vanzelfsprekend zijn, lijkt die positieve trend weer te keren. Met name merkt men dat nu al bij de kinderen in Rotterdam en Amsterdam.

Ik maak me dan ook grote zorgen over deze ontwikkelingen. De mondgezondheid heeft niet alleen een grote invloed op de kwaliteit van ons leven, maar ook op onze algehele gezondheid.

Langs deze weg luid ik dan ook de noodklok en roep ik de politiek op dit tijdens de formatie op de agenda te zetten. Ik geef alvast graag een voorzet met twee simpele maatregelen die ons op de lange termijn zelfs kosten kunnen besparen. Zorg ervoor dat mondzorg voor iedereen betaalbaar blijft door het op te nemen in de basisverzekering en maak extra middelen vrij om preventie opnieuw op de kaart te zetten.

Medisch Centrum Dudokpark

Hoge Naarderweg 3c | Tel. 035 - 624 52 96
E-mail: info@ivoren-toren.nl

Openingstijden praktijk

Maandag 08.00-20.30

Dinsdag 08.00-20.30

Woensdag 08.00-16.30

Donderdag 08.00-20.30

Vrijdag 08.00-16.00Nieuws

17-07-2017
   Mondspoelmiddelen; fabels en feiten
11-05-2017
   Ouders weten niet dat mondzorg kind verzekerd is
21-04-2017
   Tandheelkunde terug in het basispakket?
09-02-2017
   10 tips voor een gezonde kindermond
12-12-2016
   Blijf af van mijn tandarts! Teken de landelijke petitie

nieuwsarchief

Medisch Centrum Dudokpark
English Nederlands