Tanden poetsen met houtskool?

Feit of fictie?

Je tanden zwart maken om ze witter te krijgen, het klinkt gek maar veel mensen doen het. Steeds meer mensen poetsen hun tanden met houtskool, maar werkt dit ook echt?
"Je kunt zowel met een houtskoolpoeder je tanden poetsen, als met een echte tandpasta waar houtskool in zit", zegt Debbie Zwiers van Beautyscene.nl. Het ziet er bizar uit, want tijdens het poetsen krijg je gitzwarte tanden. 

Wondermiddel?
"Ik heb ze beide geprobeerd, en ik vond de poeder effectiever dan de tandpasta", zegt Zwiers. "Bij de poeder zag ik wel dat mijn tanden na een week iets witter leken, maar bij de tandpasta zag ik eigenlijk geen verschil." 

Toch claimen de makers dat het een wondermiddel is. Je tanden zouden er witter van worden, je adem frisser en dat allemaal met alleen maar natuurlijke ingrediënten. Houtskool is sowieso de laatste jaren populair in verzorgingsproducten, het zit in gezichtsmaskers, shampoo, bodywash en huidverzorging. "Mensen willen steeds meer terug naar het 'natuurlijke', daarom slaat dit nu wel aan", zegt Zwiers. 

Wat is waar? 
Maar wat is er waar van alle claims? Volgens Dagmar Slot van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam is er eigenlijk nog vrij weinig onderzoek naar gedaan.  Daarom is het moeilijk om er goed advies over te geven, zegt ze. "Maar er is in elk geval geen bewijs dat de whiteningproducten met houtskool beter zijn dan vergelijkbare tandpasta's."

Schuurmiddel
Een ander probleem is volgens haar dat vaak onduidelijk is hoeveel 'schuurmiddel' er in de tandpasta's zit.  "In elke tandpasta zit een beetje schuurmiddel, dat is er om de tandplak er af te poetsen. Maar bij te veel schuurmiddel en langdurig gebruik, kan dit het glazuur beschadigen." Ook zit er geen fluoride in de meeste tandpasta's met houtskool, en dat is iets waar Slot altijd voor waarschuwt. "Fluoride zorgt ervoor dat het glazuur hard blijft en is dus erg belangrijk voor de tandverzorging." 

Witter?
En de claim dat het je tanden witter maakt? Ook dat klopt volgens Slot niet, omdat je je tanden simpelweg niet witter kunt maken door te poetsen. Je tand heeft een bepaalde kleur van zichzelf, en daar overheen zit een laag glazuur. 

"Vergelijk het met glas. Het kan zijn dat het glazuur een beetje vies is, bij houtskool wordt dat er dan af geschuurd", zegt ze. "Het kan dus wel wat effect hebben, maar je tanden zelf worden er helaas niet witter door."

Kortom:
Er is geen bewijs dat houtskooltandpasta je tanden witter maken.
Het is onduidelijk hoe schurend houtskooltandpasta's zijn.
In de meeste houtskooltandpasta's zit geen fluoride.

Er lijkt dus geen enkele reden te zijn om houtskooltandpasta te gaan gebruiken en mogelijk is het zelfs schadelijk voor je gebit!

 

Medisch Centrum Dudokpark

Hoge Naarderweg 3c | Tel. 035 - 624 52 96
E-mail: info@ivoren-toren.nl

Openingstijden praktijk

Maandag 08.00 - 20.30

Dinsdag 08.00 - 20.30

Woensdag 08.00 - 16.30

Donderdag 08.00 - 16.30

Vrijdag 08.00 - 15.30

Zaterdag 09.00 - 16.00
(om de week)Nieuws

19-03-2019
   Risico’s slechte mondzorg onderschat
11-03-2019
   De 10 meest suikerrijke dranken voor kinderen
28-02-2019
   Tanden poetsen met houtskool?
26-02-2019
   Kent u de WitGebit app al?
11-01-2019
   Toothcamp-petitie 'Snoep & frisdrank de schoolkantine uit!'

nieuwsarchief

Medisch Centrum Dudokpark
English Nederlands