Home bel
Direct contact? Bel 035 - 624 52 96 of e-mail naar info@ivoren-toren.nl
logo

Spreekuur: hoe kom ik van pijnlijke aften af?

Gisteren,  in Telegraaf, GEZONDHEID
 
 
In Spreekuur beantwoorden specialisten, onder wie een huisarts, tandarts, oncoloog en seksuoloog/uroloog elke week een medische vraag van een lezer. Deze week: ’Ik heb al drie jaar last van aften. Als de een op zijn einde is dient de volgende zich alweer aan, vaak meerdere tegelijk. Volgens mijn tandarts en mondhygiëniste is hier niets aan te doen, maar er moet er toch een onderliggende oorzaak zijn? Ik word er moedeloos en soms depressief van.’


Tandarts Monique Danser: „Sommige mensen hebben regelmatig last van kleine zweertjes in de mond: aften. Helaas is de oorzaak van aften niet duidelijk. Vaak is het zo dat ze opkomen bij verminderde weerstand. Slechte mondhygiëne, overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen of stress kunnen ook een trigger voor het ontstaan zijn. Ook bijvoorbeeld ’scherp/pittig’ eten of scherpe randen aan een kies of vulling, tongbijten of een ruw oppervlak in de mond kunnen oorzaken zijn voor het ontstaan van aften.


"Zweertjes vaak door minder weerstand"
De aft moet na maximaal twee weken verdwenen zijn. Voorzichtig, maar goed reinigen met tandenborstel en stokers of ragers, naast het vermijden van pittig eten zijn aan te raden.


Aften komen bij jonge en oudere mensen voor en richten geen blijvende gezondheidsschade aan. Wel is het pijnlijk en heel vervelend als er een of meer aften aanwezig zijn in je mond.

Tandpasta waar een zeepachtige stof in zit, vaak het schuimende natriumlaurylsulfaat (SLS), kan het mondslijmvlies irriteren, wat bij mensen die gevoelig zijn voor aften tot extra klachten kan leiden. Het is dus af te raden dit te gebruiken als iemand vaak last heeft van aften.

Indien het vaak voorkomt en er is geen oorzaak in de mond aan te wijzen zoals boven genoemd, is het een optie om bij de huisarts bloedonderzoek te laten doen en te kijken of de weerstand voldoende is.”

06-12-2019
Snel een website lanceren met Websitemachine