Home bel
logo
Medisch Centrum Dudokpark
Hoge Naarderweg 3c Hilversum
T 035 - 624 52 96  |  info@ivoren-toren.nl

Risico’s slechte mondzorg onderschat

Risico’s slechte mondzorg onderschat

Woensdag 20 maart is het Wereld Mondgezondheidsdag. Thema van dit jaar: een gezond gebit zorgt voor een gezond lichaam. Daar is niet iedereen zich van bewust: ‘Bloedend tandvlees kan grote gevolgen voor je gezondheid hebben.’

Op Wereld Mondgezondheidsdag vragen de KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen in Nederland, én tandartsen wereldwijd aandacht voor een goede mondgezondheid. Want een ongezonde mond kan niet alleen zorgen voor kiespijn en pijn in de portemonnee, je kunt er ook de rest van je lichaam schade mee berokkenen.

Zo is in verscheidene studies aangetoond dat vergevorderde tandvleesontsteking (parodontitis) vaak samengaat met  hart- en vaatziektes. Ook blijkt er een link te zijn tussen parodontitis en reuma, diabetes, vroeggeboorte en misschien zelfs erectieproblemen.

Hoogleraar Orale Geneeskunde Fred Rozema legt uit hoe een slechte mondgezondheid kan zorgen voor een verminderde algehele gezondheid: ‘Als mensen de tanden niet goed poetsen, kan het tandvlees gaan ontsteken. Hierbij ontstaan er bacteriën in de mond die je ziek kunnen maken. Wanneer je tandvlees bloedt, kunnen deze bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en daar kan vervolgens het hele lichaam iets van merken. De bacteriën spelen bijvoorbeeld een rol bij diabetes en hart- en vaatziektes. Bovendien kunnen ze bij het doorslikken in het maagdarmkanaal belanden. Dit kan een relatie hebben met aandoeningen zoals de ziekte van Crohn.’ Wetenschappelijk onderzoek naar de link tussen parodontitis en lichamelijke aandoeningen tonen (nog) geen oorzakelijk verband aan, ‘maar het is wel zodanig dat we dit zeer serieus moeten nemen’, stelt de hoogleraar.

Signaalfunctie mond
Een ongezonde mond kan een kompas zijn van wat er mis is in de rest van het lichaam, stelt hoogleraar Fred Rozema: ‘Bepaalde onderliggende ziektes kun je in de mond zien. Blaasjes in de mond kunnen bijvoorbeeld duiden op bijwerkingen van geneesmiddelen. Een droge mond kan een signaal van suikerziekte zijn. Het is belangrijk dat tandartsen de patiënt bij dit soort aanwijzingen doorverwijst naar de huisarts.’

Kijk voor het hele artikel op www.medicalfacts.nl en voor meer informatie over een goede mondgezondheid op www.allesoverhetgebit.nl. Deze onafhankelijke en betrouwbare website wordt verzorgd door de beroepsorganisatie van tandartsen KNMT in samenwerking met wetenschappelijke tandheelkundige verenigingen, tandartsen en deskundigen uit de mondzorg.

 

 

19-03-2019
menu Maak een website met Websitemachine