Home bel
logo
Medisch Centrum Dudokpark
Hoge Naarderweg 3c Hilversum
T 035 - 624 52 96  |  info@ivoren-toren.nl

De vrije artsenkeuze is straks van de baan. Tenminste, als het aan de minister en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ligt. Want dan beslist niet langer de patiënt welke zorgverlener of instelling hij of zij bezoekt, maar de zorgverzekeraar.

Afzien van fundamenteel recht niet op basis van 'lokkertje' van € 100,-

De NZa stelt in haar advies aan de minister dat de afschaffing van de vrije artsenkeuze voor verzekerden een financieel voordeel van € 100,- per jaar oplevert. De NZa onderbouwt dat overigens verder niet.

Iedere patiënt moet te allen tijde zelf zijn of haar zorgverlener kunnen kiezen. Daarom roepen zorgverleners de leden van de Tweede Kamer op tegen het voorstel te stemmen. En u ook. Het is onze overtuiging dat mensen niet zomaar, ook niet op basis van een ‘lokkertje’ van € 100,-, willen afzien van het recht om een eigen (huis)arts, tandarts, psycholoog of fysiotherapeut te kiezen.

Gevolgen voor patiënten
Het voorstel heeft grote consequenties voor patiënten. Denkt u bijvoorbeeld aan chronische patiënten die van de zorgverzekeraar ineens moeten switchen van zorgverlener of -instelling, en hun contacten met vertrouwde verpleegkundigen en artsen kwijtraken. Of aan patiënten die rondom de jaarwisseling van het ene ziekenhuis naar het andere moeten verhuizen, omdat de zorgverzekeraar het ene ziekenhuis niet meer contracteert.

Voorkom de aantasting van het fundamentele recht van de Nederlandse burger om altijd zijn eigen zorgverlener te kunnen kiezen. De Tweede Kamer staat op het punt een van de belangrijkste consumentenrechten op te geven: het recht van de vrije artsenkeuze. Om te voorkomen dat dit recht straks van de baan is, roepen zorgverleners patiënten op, om de petitie te ondertekenen, die te vinden is op:

 

www.redvrijeartsenkeuze.nl


17-04-2014
menu Maak een website met Websitemachine