Rianne Marijs
Datum: 14 Augustus 2019
Soms heb je er maanden geen last van, en dan ineens zitten er weer één of twee van die pijnlijke blaasjes in je mond. We vertellen je wat aften zijn en hoe je eraan komt. En nog belangrijker: of er een middel tegen aften bestaat.
Wat zijn aften?
Aften zijn onvoorspelbare, pijnlijke dingen. Ze verschijnen plotseling aan de binnenkant van je lippen en wangen en onder je tong. Het zijn grijswitte of gele zweertjes, meestal met een doorsnede van tussen de 3 tot 8 millimeter. Door de pijn kunnen ze eten en drinken een stuk ongemakkelijker maken.
Oorzaken van aften
Hoe aften in je mond komen, is niet helemaal duidelijk. Het zou te maken kunnen hebben met slaaptekort, stress, wondjes in de mond, een verminderde weerstand, overgevoeligheid voor bepaalde voedingsbestanddelen of hormonale veranderingen. Maar geen van die vermoedens zijn bewezen, meldt Thuisarts.nl.
Aften voorkomen
Roken, snoepen en een slechte mondhygiëne (ontstoken tandvlees) helpen de slechte mondbacteriën en maken je mond gevoeliger voor zweertjes. Ook tandpasta’s met het schuimmiddel sodium dodecyl sulphate (SDS) zouden minder goed zijn. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van een tandpasta met mild schuimmiddel (zoals in Elmex, Zendium of Parodontax) helpt om aften te voorkomen. Sommige mensen schijnen zelfs mondzweertjes te krijgen van tropisch fruit, zoals kiwi’s, mango’s en verse ananas.
Middel tegen aften
Een aft gaat meestal na ongeveer een week vanzelf weer weg, al kunnen samenklittende aften wel twee tot drie keer zo lang nodig hebben om te verdwijnen. Als een aft veel pijn doet, kun je een middel tegen aften bij de drogist of apotheek halen. Hij of zij geeft je een aanstipvloeistof die de pijn verzacht. Ook zou het helpen om een aspirientje in je mond te laten smelten en dit zo veel mogelijk met je tong tegen de aft aan te duwen.
Vermijd zuur voedsel
Vermijd daarnaast zuur voedsel, zoals citrusvruchten en tomaten, want het zuur irriteert de aft. Ook is het beter om pittig eten tijdelijk te laten staan en voorzichtig te kauwen. Een briljante tip waar wij zelf niet op waren gekomen kwam van de website Oma Weet Raad: ‘Duw een plakje (verse) gember tien minuten tegen de aft aan. De pijn verdwijnt vrijwel direct, en de aft dezelfde dag of de dag erna ook.’ Wij hebben deze tip (nog) niet uitgeprobeerd, maar hij klinkt veelbelovend. Blijft een zweertje toch (langer dan twee weken) zitten? Neem dan contact op met je tandarts.
Bron | Allesoverhetgebit, Dentalzorg, LUMC