Home bel
logo
Medisch Centrum Dudokpark
Hoge Naarderweg 3c Hilversum
T 035 - 624 52 96  |  info@ivoren-toren.nl

Slecht gebit? Ontstoken tandvlees? Voor de meeste mensen is dat vervelend, maar voor nierpatiënten zelfs ronduit gevaarlijk. Wetenschappers hebben namelijk een verband aangetoond tussen tandvleesontsteking en het risico op hart- en vaatziekten; iets waarvan veel nierpatiënten last hebben. Of waarop zij een verhoogd risico lopen.

Bij ontstoken tandvlees, hopen bacteriën zich op in de ruimte tussen het tandvlees en de tanden. Die bacteriën kunnen zich uitbreiden naar de rest van de mond, het onderliggende weefsel en uiteindelijk zelfs in het bloed terechtkomen. Dat is gevaarlijk, want eenmaal in de bloedbaan, kunnen bacteriën bijvoorbeeld zorgen voor bloedstolsels of infecties. Ook in het hart en de hartkleppen. Zeker voor nierpatiënten is dit oppassen geblazen, bij hen is namelijk al een groter risico aanwezig op hart- en vaatziekten.

Onderzoek naar behandeling ontstoken tandvlees
Op dit moment wordt in Engeland onderzoek gedaan naar het verband tussen ontstoken tandvlees (parodontitis) en chronische nierziekte. De wetenschappers onderzoeken of de behandeling van ontstoken tandvlees bij nierpatiënten ervoor zal zorgen dat de activiteit van ontstekingscellen afneemt. En daarmee ook het risico op levensbedreigende hart- en vaatziekten. Aan het onderzoek van de Engelse universiteit Aston zullen tachtig mensen deelnemen, van wie zestig met een chronische nierziekte. Een deel hiervan heeft ontstoken tandvlees. Alle vrijwilligers worden een jaar lang gemonitord en een deel van hen wordt behandeld voor de tandvleesontsteking. Iedere drie maanden worden zij onderzocht op onder andere tekenen van hart- en vaatziekten, zoals bloedwaarden en stijfheid van de bloedvaten.

Risico op hart- en vaatziekten verminderen
Als het onderzoek aantoont dat de behandeling van parodontitis een positief effect heeft op het verminderen van hart- en vaatziekten, betekent dit mogelijk in de toekomst ook voor nierpatiënten een goedkope en effectieve behandeling om levensbedreigende risico’s te verminderen. Veel tand- en tandvleesproblemen kunt u zelf al voorkomen. Poets tweemaal per dag uitgebreid uw tanden en floss goed tussen tanden en kiezen. Vermoedt u een tandvleesontsteking? Aarzel niet en bezoek direct een tandarts en/of mondhygiënist. Stel eventueel ook uw behandelend nefroloog op de hoogte.

Gepubliceerd: maandag 11-05-2015
Bron: Health Canal 

18-06-2015
menu Maak een website met Websitemachine