Home bel
Direct contact? Bel 035 - 624 52 96 of e-mail naar info@ivoren-toren.nl
logo

Houtskooltandpasta beschadigt mogelijk tandglazuur

By Dental Tribune International
May 28, 2019

LONDEN/MANCHESTER – Tandpasta met actieve houtskool, die regelmatig gebruikt wordt als alternatieve manier om te bleken, is schadelijker dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een onderzoek dat onlangs verscheen in het British Dental Journal. Geactiveerde kool is tegenwoordig overal aanwezig. Zo zou het een goed alternatief zijn voor de peroxide die wordt gebruikt bij het bleken van elementen. Maar daarnaast zou houtskool ook hardnekkige vlekken absorberen en verwijderen, wordt het gebruikt in waterfiltersystemen en bij de behandeling van bijvoorbeeld een overdosis drugs.

In het onderzoek stelt een groep Britse tandartsen dat tandpasta met geactiveerde houtskool een negatief effect op de mondgezondheid kan hebben. De tandartsen bestudeerden vijftig verschillende soorten houtskooltandpasta. Slechts 8% bevatte fluoride, wat een zeer beperkte bescherming tegen cariës biedt. Maar liefst 96% van de producten zou blekende eigenschappen hebben. Echter, ze bevatten niet genoeg bleekmiddel om daadwerkelijk effect te hebben. Bovendien schuurt houtskooltandpasta de elementen, wat het glazuur en de gingiva zou kunnen beschadigen.

“Als de tandpasta te vaak wordt gebruikt bij mensen met vullingen, kan het in de vulling komen en lastig te verwijderen zijn,” vertelt co-auteur dr. Joseph Greenwall-Cohen van de University of Manchester Dental School in gesprek met de BBC. "Houtskooldeeltjes kunnen ook verstrikt raken in het tandvlees en irriteren."

Prof. Damien Walmsley, de wetenschappelijk adviseur van de British Dental Association, vertelde de BBC: “Op houtskool gebaseerde tandpasta biedt geen ultieme uitkomst voor iedereen die op zoek is naar een perfecte glimlach. Het brengt echte risico's met zich mee.” Hij voegde eraan toe: “Geloof de hype niet. Patiënten die zich zorgen maken over vlekken of verkleurde elementen kunnen beter een tandarts bezoeken.”

Het onderzoek, getiteld ‘Charcoal-containing dentifrices’, werd op 10 mei 2019 online gepubliceerd in het British Dental Journal.

19-06-2019
Snel een website lanceren met Websitemachine