Home bel
logo
Medisch Centrum Dudokpark
Hoge Naarderweg 3c Hilversum
T 035 - 624 52 96  |  info@ivoren-toren.nl

Nu voor de meeste sporters de winterstop weer achter de rug is, is het verstandig om even stil te staan bij een goede bescherming voor je gebit tijdens het sporten.

Bij een aantal sporten bestaan risico's voor sportblessures en ongevallen. Een ongeval met de tanden kan leiden tot het afbreken, los gaan staan, verplaatsen of uitgeslagen worden van één of meerdere tanden. De tandarts dient dan een tijdrovende en kostbare behandeling uit te voeren om de tanden te redden, maar helaas lukt dat lang niet altijd. Daarom is het beter om deze problemen te voorkomen door tijdens het sporten een gebitsbeschermer te dragen.

De gebitsbeschermer
Een gebitsbeschermer is een soort hoesje van zachte kunststof dat over de tanden in de bovenkaak wordt geplaatst. De kunststof is enkele millimeters dik, sterk en meestal doorzichtig. Een gebitsbeschermer vangt een klap op de tanden op en verdeelt de kracht van de klap over alle tanden. Doordat de kracht verdeeld wordt, zal de kracht die op één enkele tand komt meestal zó klein zijn dat er geen schade optreedt.

Je zou een gebitsbeschermer dus kunnen vergelijken met een bumper. Als er ondanks het dragen van een gebitsbeschermer toch een tand wordt uitgeslagen, dient de gebitsbeschermer als een vangnet waardoor de uitgeslagen tand niet zoek kan raken. De tand kan dan weer in de kaak worden teruggeplaatst.

Heeft u al een goed passende gebitsbeschermer voor tijdens het hockeyen, voetballen, kickboksen of andere risicovolle sport? Zo niet, vraag ernaar bij uw volgende (controle)bezoek!

 

08-04-2014
menu Maak een website met Websitemachine