Home bel
Direct contact? Bel 035 - 624 52 96 of e-mail naar info@ivoren-toren.nl
logo

Dit is waarom je alert moet zijn op bloedend tandvlees

Een goede mondgezondheid is belangrijk. Oók en zeker gezien de relatie met ziekten, waaronder diabetes. Een gezonde mond kan zelfs ernstige gezondheidsproblemen helpen voorkomen.

Wie wel eens te maken heeft met bloedend tandvlees haalt daar misschien zijn schouders over op. Gewoon te hard gepoetst, is wellicht de gedachte. Toch kan er ook iets ernstigers aan de hand zijn.

Een mondprobleem zoals tandvleesontsteking bijvoorbeeld, die in een verder gevorderd stadium chronisch kan worden en parodontitis wordt genoemd. Op zichzelf al een vervelende kwaal, en nog meer als deze ook duidt op een onderliggende aandoening zoals diabetes.


Vatbaarder
Over de relatie tussen mondgezondheid en ziekten is de laatste jaren meer bekend geworden. Ook parodontoloog Wijnand Teeuw verrichtte er onderzoek naar. “Sommige mensen zijn gevoeliger voor de bacteriën die aanwezig zijn in de mond. Zij hebben ondanks goed poetsen een slechtere mondgezondheid.

De oorzaak kan liggen in factoren als stress en roken, maar ook in een ziekte. Juist die eigenschap maakt dat sommigen, waaronder een deel van de diabetespatiënten typen 1 en 2, vatbaarder zijn voor ontstekingen. Zo ook voor tandvleesontsteking. Zij hebben dus meer kans op parodontitis.

In een onderzoek bleek een aanzienlijk deel van de mensen met hevige parodontitis zelfs zonder het te weten ook diabetespatiënt te zijn”, vertelt Teeuw. Parodontitis kan dus een alarmsignaal zijn voor ziekten zoals diabetes.

Invloed op suikerwaarden
Relatief nieuw is het inzicht in de invloed van mondgezondheid op de suikerregeling van mensen met diabetes. “Als parodontitis zich als chronische ontsteking langere tijd manifesteert in het lichaam kan het de suikerregulering verslechteren. Gelukkig werkt het ook andersom.

Met een adequate aanpak van parodontitis zijn de suikerwaarden namelijk ook te verbeteren. Hoewel er meer factoren spelen, kan een optimale mondgezondheid dus bijdragen aan de preventie van ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van diabetes. Daarom is het ook zo belangrijk om de aandacht te vestigen op de relatie tussen de twee.”

Bewustwording
Teeuw hoopt niet alleen op meer bewustwording en kennis van de relatie tussen mondgezondheid en ziekten. Ook vindt hij dat tandartsen en huisartsen meer moeten samenwerken. Zo kan de relatie tussen diabetes en parodontitis volgens hem meer worden meegenomen in de diagnostiek van behandelaars.

Voor de mensen met diabetes die hun suikerwaarden lastig onder controle kunnen krijgen heeft hij een advies: “Denk ook eens aan je mond. Ben je benieuwd of je parodontitis hebt? Doe dan de test op www.perioscreening.com”.


Bron: Planethealth.nl, 13-11-2020 

13-11-2020
Snel een website lanceren met Websitemachine