Bewering: "Je kunt fruit veilig gebruiken om je tanden natuurlijk witter te maken."

NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Je kunt fruit veilig gebruiken om je tanden natuurlijk witter te maken."

Oordeel: onwaar

Volgens verschillende berichten krijg je wittere tanden als je geprakte aardbeien op je tanden smeert, een bananenschil tegen je tanden legt of sinaasappelschil over je tanden schuurt. En ook ander fruit speelt regelmatig een rol bij tips om je tanden natuurlijk witter te krijgen. Volgens meerdere berichten zijn deze trucjes zonder enig risico. Maar kan fruit je tanden echt geen kwaad doen?

 
Waar komt het vandaan?
Tips over hoe je zonder een behandeling bij de tandarts je tanden witter maakt, zijn niet nieuw. Al in 2013 raadde Cosmopolitan aardbeien en sinaasappelschil aan voor wittere tanden. En ook de bananenschil was in 2013 volgens Vriendinal een goede methode om je tanden witter te krijgen.

Waar deze verhalen precies vandaan komen, is lastig te achterhalen. In meerdere berichten over sinaasappelschillen wordt gezegd dat het witte gedeelte van de schil in Thailand al jaren wordt gebruikt om tanden witter te maken. Maar wat de bron hiervan is en of dit klopt, dat weten we niet.

Klopt het?
Joost Roeters, hoogleraar Integrale Tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, vertelt aan NU.nl dat het een heel slecht idee is om te proberen je tanden witter te maken met fruit. De kans is heel groot dat het je tanden beschadigt.

Roeters legt uit dat het normaal is dat tanden in de loop van je leven geler worden. "De binnenkant van je tanden, het tandbeen, is geel. Naarmate je ouder wordt slijt het tandglazuur dat aan de buitenkant van je tanden zit, waardoor het onderliggende tandbeen steeds zichtbaarder wordt en je tanden dus geler gaan ogen."

"Het tandglazuur van jonge mensen is naast dikker ook ruwer dan dat van ouderen. Ruw glazuur zorgt ervoor dat licht dat op je tanden komt zo wordt verstrooid dat je tanden witter lijken."

Volgens Roeters kan fruit tandglazuur ook ruwer maken. "Door de zuren in fruit, zoals in aardbeien en sinaasappels, worden je tanden namelijk zachter en poreuzer. Doordat het glazuur poreuzer wordt en er heel kleine putjes in de tanden komen, wordt licht anders gereflecteerd en lijken je tanden dus eventjes witter."

Medisch Centrum Dudokpark

Hoge Naarderweg 3c | Tel. 035 - 624 52 96
E-mail: info@ivoren-toren.nl

Openingstijden praktijk

Maandag 08.00 - 20.30

Dinsdag 08.00 - 20.30

Woensdag 08.00 - 16.30

Donderdag 08.00 - 16.30

Vrijdag 08.00 - 15.30

Zaterdag 09.00 - 16.00
(om de week)Nieuws

vandaag
   Houtskooltandpasta beschadigt mogelijk tandglazuur
24-05-2019
   Gebiologeerd: waarom rode wijn bij sommige mensen vlekken nalaat op de tanden en bij anderen niet
19-03-2019
   Risico’s slechte mondzorg onderschat
11-03-2019
   De 10 meest suikerrijke dranken voor kinderen
28-02-2019
   Tanden poetsen met houtskool?

nieuwsarchief

Medisch Centrum Dudokpark
English Nederlands