Home bel
logo
Medisch Centrum Dudokpark
Hoge Naarderweg 3c Hilversum
T 035 - 624 52 96  |  info@ivoren-toren.nl

Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mondholte met een doorsnee van drie tot vier millimeter. De grijswitte of gele plekjes met een rode rand verschijnen aan de binnenkant van de lippen en wangen en onder de tong.

De precieze oorzaak is niet bekend, maar de gevolgen van deze op zichzelf onschuldige aandoening zijn heel vervelend; een bijtende, aldoor aanwezige pijn, die het eten, drinken en spreken bemoeilijkt en die pas na dagen afneemt. Vaak gaat het om enkele zweertjes tegelijk, maar soms kunnen deze ook veel groter worden, of het mondslijmvlies in veel grotere aantallen beschadigen.

Stress en een verminderde lichamelijke weerstand lijke een rol te spelen bij het ontstaan van aften. Mogelijk is dit de reden waarom veel mensen juist nu, aan het eind van de winter er last van krijgen . Ook een tekort aan foliumzuur, vitamine B12 en ijzer een rol kunnen een rol spelen, evenals allergieën. Bovendien kan een virus of bacterie in het spel zijn omdat aften soms samengaan met het ontstaan van een koortslip.

Ook beschadigingen in de mondholte kunnen tot aften leiden, bijvoorbeeld ten gevolge van bijten op de binnenzijde van de wang of het dragen van een slechtzittende prothese of beugel. Heeft u het vermoeden dat dit bij u het geval kan zijn? Maak gerust een afspraak bij ons, zodat wij dit voor u kunnen beoordelen.

Vast staat dat een tekort aan vitamine C géén invloed heeft. Het eten van laurierdrop, pure chocolade, ongezoete bosbessenjam, tarwekiemolie, kamille en mirre zou volgens allerlei volkswijsheden een heilzame werking hebben. Hiervoor is echter geen enkel bewijs. Bij uw apotheek zijn verschillende middelen verkrijgbaar, welke mogelijk een verlichtende werking kunnen hebben.

11-03-2014
menu Maak een website met Websitemachine