Home bel
logo
Medisch Centrum Dudokpark
Hoge Naarderweg 3c Hilversum
T 035 - 624 52 96  |  info@ivoren-toren.nl

Week van de Mondhygiënist: vijf gouden tips voor een mooi en gezond gebit

03/19/2014
Het is de Week van de Mondhygiënist, echt! Tips voor mooie tanden. De Week van de Mondhygiënist staat tot en met zaterdag 22 maart in het teken van een gezond gebit. Manon van Splunter, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten, geeft vijf tips voor een stralende lach.

Poetsen
Poets je tanden minimaal twee keer twee minuten per dag. Een elektrische tandenborstel heeft de voorkeur, omdat je daarmee meer plaque weghaalt. Gebruik sowieso altijd een zachte borstel en vervang deze elke drie maanden. Staan de haren binnen die tijd al uit elkaar? Dan poets je te hard. Let dus ook op je poetstechniek. Via www.allesoverhetgebit.nl/mondgezondheid/poetsinstructie kom je te weten hoe je goed kunt poetsen.

Tandpasta
Gebruik een tandpasta met fluoride. Het maakt het glazuur harder en verkleint de kans op gaatjes. Heb je erg last van gevoelige tanden? Dan kun je een tandpasta voor gevoelige tanden gebruiken, eventueel aangevuld met een mondspoelmiddel.

Rager
Met tandenpoetsen alleen kun je de ruimtes tussen de tanden en kiezen niet goed schoonmaken. Gebruik daarom dagelijks ragers, stokers of floss. Als er voldoende ruimte is tussen de tanden en kiezen, hebben ragers de voorkeur. Zij halen namelijk de meeste tandplaque weg. Bij iets minder ruimte ga je voor tandenstokers (driehoekig van vorm). Als de tanden en kiezen heel dicht op elkaar staan, is flossen een goede optie. De mondhygiënist of tandarts kan uitleggen hoe je ragers, stokers of floss het beste kunt gebruiken.

Eetmomenten
Eet en drink maximaal zevenmaal per dag. Elke keer als je iets eet of drinkt, krijgen je tanden een zuurstoot, oftewel een schadelijke aanval door bacteriën, te verwerken. Als je jouw mond goed verzorgt, moet het gebit in staat zijn om zeven van deze aanvallen per dag te verwerken. Houd je van chocola? Dan kun je een reep dus beter in één keer opeten, dan verdeeld over de hele dag. Probeer suiker verder zo veel mogelijk te vermijden. Het vormt immers een extra aanslag op het glazuur.

Controle
Bezoek minstens één keer per jaar een tandarts en mondhygiënist. Eventuele kleine problemen worden dan in een vroeg stadium geconstateerd en aangepakt. Zo voorkom je grotere ellende en kosten op de lange termijn.

Bron: Metro, 03/18/2014

20-03-2014
menu Maak een website met Websitemachine